Blog

WordPress – et professionelt CMS

WordPress er verdens mest populære blog CMS, og er kendt for at være fleksibel og let tilgængelig. Det bruges f.eks. af MTV og CNN som begge er meget populære og trafiktunge websites. I de fleste tilfælde anvendes WordPress dog til små sites, og det er en del af forklaringen på, at mange har den opfattelse at WordPress er et amatør CMS som ikke er egnet til professionelt brug.

WordPress har opnået sin høje popularitet fordi det er muligt at installere WordPress og publicere et website på 5 minutter. Selvfølgelig er det med standardskabeloner og uden indhold, men det er stadigvæk meget tiltalende for en amatør, der gerne vil hurtigt i gang. Derudover er der i skrivende stund 15.864 plugins (udvidelsesmoduler) i det officielle katalog på WordPress.org. Disse udvidelser kan ligeledes installeres hurtigt med få klik.

Den hurtige implementeringstid og fleksibilitet er opskriften på succesen, men det er samtidig årsagen til at langt de fleste WordPress websites er amatørsites.

Mashable.com – Enterprise WordPress

I den anden ende af skalaen finder man Mashable.com som er en af de største teknologi-blogs på nettet. Mashable.com er både tung på indhold og trafik, og stabilitet og oppetid er forretningskritisk.

Mashable.com kører i et cluster med mange serverer og stiller store krav til kvaliteten af den bagvedliggende kode i både WordPress og de anvendte plugins. Den tekniske chef for Mashable, Frederick Townes, har for at sikre skalerbarhed af WordPress og Mashable udviklet et plugin (W3 Total Cache), der cacher data i WordPress således, at man begrænser ressourceforbrug på serveren og sikrer hurtige loadtider af siderne.

Mashable.com er et rigtig godt eksempel på at WordPress sagtens kan følge med i enterprise-klassen.

Professionelle plugins

Fordelen og ulempen ved ethvert open source CMS er at alle kan bidrage. Det er i de fleste tilfælde en god ting, men det betyder også er der i nogle tilfælde bliver udviklet plugins til WordPress, hvor koden er af meget ringe kvalitet. Derfor er det vigtigt, at man kun anvender plugins som er udviklet af kompetente og seriøse folk. Dermed ikke sagt at man skal gå uden om gratis plugins.

Det vigtige er, at man udvælger plugins, der er kodet efter WordPress best practice, og som løbende bliver vedligeholdt. Det nytter ikke noget at et plugin opfylder alle dine krav i dag, hvis ikke du er sikker på at det bliver opdateret i tilfælde af bugs og sikkerhedshuller eller hvis en fremtidig version af WordPress stiller andre krav til plugins.

Professionel implementering

WordPress fungerer så at sige ud af boksen, men det er de færreste der kan nøjes med de standardskabeloner der er tilgængelige. Jeg vil vove at påstå, at enhver PHP programmør kan kode et WordPress theme (skabelonsæt), men der er selvfølgelig en best practice i forhold til WordPress.

WordPress indeholder mange muligheder, der ikke er aktiveret som standard. Uerfarne WordPress udviklere spilder ofte tid på at udvikle funktionalitet som allerede eksisterer i WordPress og som er mere robust og bedre supporteret i WordPress. En anden ting vi ofte ser ved en dårlig implementering er, at data bliver gemt på en uhensigtsmæssig måde således, at konfigurationsdatabasen bliver fyldt med en bliver fyldt med støj over tid, der kan være meget svær at rydde op i.

Man kan slippe af sted med meget så længe der er tale om et simpelt WordPress site, men vi har set eksempler på installationer, der med tiden er blevet meget indholdstunge og som lider under dårlig implementering.

Hosting af et WordPress site

WordPress kan køre på selv det mindste webhotel, men med som så meget andet skader det ikke at have udstyret i orden. Ud over delte og begrænsede ressourcer har webhotellerne typisk begrænset funktionalitet i forhold til en dedikeret server, der betyder en at man ikke har samme muligheder for at optimere loadtiderne på websitet. Derudover giver en dedikeret server selvfølgelig et øget sikkerhedsniveau.

Vi har både kunder der kører fint på et webhotel til en flad tier per måned, og kunder der kræver dedikeret hosting i den tunge ende af skalaen. Hvad man skal bruge kommer an på dels mængden af besøgende, dels kravet til stabilitet og oppetid.

Microsoft støtter WordPress 100%

WordPress er open source men Microsoft bakker 100% op om WordPress. Faktisk er Microsoft så overbeviste om at WordPress er den førende blog platform at de har flyttet 30 millioner Windows Live Spaces blogs til WordPress.com. Det er da en blåstempling der batter.

Derudover er det muligt at hoste WordPress i Microsoft skyen Azure.

Torben Lundsgaard
Forfatter
Torben Lundsgaard

Torben Lundsgaard er ekspert i SEO, hastighedsoptimering, sikkerhed og professionel drift og har mere end 20 års erfaring i branchen.

Vil du vide mere?

Ja tak. Kontakt mig >>

Eller ring på: 70 26 51 50

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Simon skriver

    WordPress er helt klart et af de bedste CMS systemer. Det er så fleksibelt og der er rigtig gode muligheder for at udvide med moduler og plugins.